Historia

Min syster Märta skaffade sig familjens första hund 1959. Det var berner sennenhunden Ritter von Alpenhütte. Två år senare skaffade jag mig en tik Söhöjs Amy (Mocca) från Danmark. 1963 fick de en kull på 8 valpar. Det var min B-kull som jag registrerade med kennelnamnet av Myreborg. Namnet tog jag efter en plats vid vår badstrand, där vi syskon lekte som barn. Mocca bodde senare hos min syster Ingrid och levde i 13 år.
  - 1966 köpte jag tiken Alma von Staalenhof i Schweiz. Alma var den andra hunden i Finland som hamnade i karantän. Alma blev Internationell champion och blev 12½ år gammal.Alma fick 3 kullar, C-kullen med Ritter, D-kullen med Arnegg och E-kullen med Tödi.
- 1976 köpte jag Sennengårdens Xoana av Eva Berndt i Sverige. Sanna var en underbar hund med strålande ögon. Hon fick bara en valpkull med kejsarsnitt, F-kullen med Opas Rasa. Sanna hade ett ovanligt fel, hon reagerade inte på oxytocin och hade därför svårt att föda.
- 1979 importerade jag Asta (Assi)och Alette von Obermark från Tyskland. Assi fick G-kullen med Della Montadina Pascha. 1980 kom Danettas Heika från Danmark. Heika satt i karantän tillsammans med 2 andra hundar från kennel Danettas. Heika fick en kull, H-kullen med Eros von Bergbur.
- Sannas dotter Freja fick med Anssilan Urban I-kullen. Itonje av Myreborg, som ägdes av min syster Märta, var en ovanligt trevlig tik ur den kullen, tyvärr fick hon aldrig några valpar. Hon blev 13 år gammal.
- Heikas dotterdotter Albern Adelheika (Minta) fick en kull på 10 valpar med Örberga Rasmus, det var min J-kull.
- 1986 köpte jag en finsk tik Corinheimo Carmen (Filippa). Jag bodde då i Sverige och Filippa fick 3 kullar i Sverige, K-kullen och N-kullen med Rockelstad Buster och O-kullen med Doremis Dante. Till skillnad från Sanna var Filippa mycket bra på att föda valpar. Det var också hennes dotter Kunigunda,(Humlan), som bodde hos en fodervärd. Humlan fick P-kullen med James Ross. Under min Sverige-tid födde Minta i Finland L- och M-kullarna, som sköttes av min syster Märta.
- 1996 skaffade jag mig en dotterdotter till Minta, Albern Perfect Charmer (Palma). Väl hemma i Finland igen fick Palma Q-kullen med Bauernhofs Odd, R-kullen med Calle v d. Elfringshauser Schweiz, T-kullen med Globi v. Ziegelgässli och U-kullen med Quillo v. Rüschbode. Palmas syster Albern Mintchokolate (Senni) blev mor till min S-kull med Ferry v. Gabiar som far. Det var en kull med 3 stora vackra hanhundar.
- Filippas dotterdotter Västanåsens Ronja fick år 2000 en valpkull med Min Vesle-Frick av Milkcreek. Från denna kull fick jag Västanåsens Cassiopeja. Men Cassi dog redan som 2-åring och jag skaffade mig i stället Wunderbär Belline (Bellis), som hade schweiziska föräldrar. Bellis fick V-kullen med Gaspar v Alten Bauernhof.
Ronjas dotter Västanåsens Ylva-Li (Wilma) fick i Sverige en kull på 10 valpar. Därifrån skaffade jag mig en ny ättling till Filippa, Rockelstad Odessa, som blev min fodervärdshund. Odessa fick 2009 min A-kull med Jori v. Bärnerhof. Deras dotter Alfa av Myreborg är mor till min B-kull 2011(far är Vasco av Myreborg,Bellis son) , till min C-kull 2012 (far Fridkullas Yamaha) och till min D-kull 2013 (far Revalrose Alois)

- Alfa arbetar sedan hösten 2011 som vänhund i Raseborg. Vi besöker varje vecka ett åldersboende eller Ekenäs hälsocentrals demens- och mentalvårdsavdelningar på Ekåsens sjukhus. Två av valparna i C-kullen är godkända som vänhundar. Hösten 2013 blev Alfa också "läshund" eller bibliotekshund. På våren hade Alfa 5 elever, som regelbundet övade sig att läsa. Det är märkligt att se hur dessa barn förbättrar sin läsfärdighet genom att en gång i veckan i en kvart läsa högt för en hund.

- Celestina ( Dina/Lina) från C-kullen är fodervärdshund. I början av 2015 fick hon med Lystinallen Ensi Onni en dotter Edessa (Toya), som också är min fodervärdshund.

- I maj 2017 fick Toya en kull på 4 valpar. Fadern är Mettänpeikon Pantteri-Jekku, som är en arbetshund. Han kan rädda människor som har fallit i vattnat från att drunkna. Det är tre pojkar och en flicka, Totti, Bentley, Pablo och Fia. De är vilda och energiska hundar. Fia är nu min hund.

- Carmen av Opera i Sverige hos Christian Lindberg fick valpar. Det är hundar med samma ljuvliga lynne som Odessa hade. Melody , som kallas Elli bor hos Johanna Iivari som fodervärdshund. Hon har det bra med alla Johannas små pojkar.  

- I februari 2018 måste jag av hälsoskäl avstå från båda mina hundar. Alfa for till hundhimlen, bakbenen höll inte längre. Fia flyttade till Hämeenkoski. Hennes nya matte utbildar henne till sök- och räddningshund. Fia är mycket intelligent , modig och duktig och kommer kanske i framtiden att rädda människor som har tappat bort sig i Lappland. 

- I augusti 2018 hade jag en lyckad valpträff med alla F-kullens hundar. Dina, Toya och Melody var också med. Det var intressant att se hur Dina visade sig vara en strålande flockledare, som kunde hålla ordning på alla sina barn och barnbarn. 

- Vårvintern 2019 höll jag en akvarellutställning i Lilla Galleriet i Ekenäs med enbart berner sennenhundsporträtt

- Nu har jag i snart 3 år varit utan hund hemma. Men jag skriver om berner sennenhundar, jag målar porträtt av av dem. och jag följer med glädje med allt som hundarna från min kennel åstadkommer. Alla F-kullens hundar har varit på rtg-undersökning med gott resultat. 3 av dem har också varit på mentaltest med strålande resultat, jag är mycket stolt över dem. Sommaren 2020 klarade Fia BH-provet för brukshundar och brodern Totti blev godkänd för att utbilda sig till vattenräddningshund liksom hans pappa var

- I början av oktober 2020 nedkom min fodervärdshund Elli (Melody) med 9 valpar med Pablo (Ferdinand av Myreborg) som pappa. Det blir min andra G-kull.